List otwarty do Króla Szwecji Karola XVI Gustawa

Wasza Wysokość

Kieruję ten list do Waszej Wysokości, ponieważ przeczytałem, że planuje zmienić statut Akademii Szwedzkiej, w moim rozumieniu więc jest najbardziej kompetentnym i zainteresowanym reputacją Akademii Szwedzkiej i Fundacji Nobla.

Jak zapewne cały cywilizowany świat, uważnie obserwuję kryzys związany z Nagrodą Nobla. Do niedawna byłem optymistą – Szwecja, jej zasady, historia Akademii. Wstrząsnęło mną jednak oświadczenie ABB o nawiązaniu partnerstwa z Nobel Media, które ma ponoć służyć budowaniu PRESTIŻU.

Zadałem sobie pytanie – czy chodzi o to samo ABB?

Będąc pracownikiem ABB (Dyrektor Handlowy), wierząc w etykę i deklarowaną przez ABB …politykę „zero tolerancji” wobec naruszeń prawa lub Kodeksu postępowania…”, wysłałem powiadomienie do Centrali w Szwajcarii (Ethics Contact Department) z wątpliwościami co do rzeczywistych standardów etycznych kilku top menadżerów odzierających z godności pracowników Firmy a w rezultacie ABB:

Dyrektor dywizji w ABB, między innymi:

– za porównanie podwładnych do panien lekkich obyczajów, w tym w obecności członków zarządu: Mirosława M. (CFO, wiceprezesa) i Pawła Ł. (CEO)

– szokującej reakcji CEO właśnie, który w odpowiedzi … pogratulował jej, … dwukrotnie

– nazwanie pracownika ABB w Finlandii debilem

– kolejnego pracownika miągwą i pierdołą

– …

Dyrektora HR Jerzego C. między innymi, za:

– zastraszanie i grożenie mi

– obrażanie Taraka M. (top menedżera w Szwajcarii)

– nazywanie prezydenta jednego z krajów, w którym ABB prowadzi biznesy – „pie*onym”

– …

Niecałe 3 tygodnie później,  kilka dni po odmowie podpisania przez mnie oceny rocznej, argumentując, iż nie akceptuję zachowań o charakterze mobbingowym, zostałem usunięty z ABB – brak zaufania.

Na kolejnych etapach powiadomiłem Top Management ABB w Szwajcarii o tych działaniach, włączając w to CEO oraz Radę Nadzorczą.

DOSTARCZYŁEM DOWODY.

Efekt – na mój stan wiedzy sprawcy mają się dobrze w ABB, mimo jednoznacznych dowodów (nagrania).

Pamiętając deklaracje ABB wątpię by można było dać przykład bardziej porażającej hipokryzji.

Takich „standardów” oczekują potężni udziałowcy: Investor AB, Cevian Capital II GP Limited, BlackRock Inc. ale też i zwykli ludzie inwestujący z wiarą w etykę ABB? Takiego “partnerstwa” i  „standardów” oczekuje Wasza Królewska Mość, Akademia Szwedzka i Fundacja Nobla?

Jest jakaś magiczna formuła, która pozwoli na tym haniebnym fundamencie odbudować reputację,  czy też po prostu inaczej definiujemy prestiż?

Wasza Wysokość, przerażony zapytuję – czy chodzi o TO SAMO ABB?

Z wyrazami szacunku.

Stan, jak panna lekkich obyczajów, podobno.

ABB memberships: Amnesty International, Institute for Human Rights and Business, oikos int., The Global Business Initiative on Human Rights, Transparency Int., United Nations Global Compact (UNGC) ABB ABB memberships: Amnesty International, Institute for Human Rights and Business, oikos int., The Global Business Initiative on Human Rights, Transparency Int., United Nations Global Compact (UNGC) ABB ABB memberships: Amnesty International, Institute for Human Rights and Business, oikos int., The Global Business Initiative on Human Rights, Transparency Int., United Nations Global Compact (UNGC) ABB ABB memberships: Amnesty International, Institute for Human Rights and Business, oikos int., The Global Business Initiative on Human Rights, Transparency Int., United Nations Global Compact (UNGC) ABB